Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit. Autem dolore, alias, numquam enim ab voluptate id quam harum ducimus cupiditate similique quisquam et deserunt, recusandae.

Aké typy strešnej krytiny existujú a aké sú ich výhody a nevýhody?

Aké typy strešnej krytiny existujú a aké sú ich výhody a nevýhody?

Akákoľvek časť exteriéru vášho domu je vystavená poveternostným podmienkam, slnku či snehu a ďalším faktorom, ktoré ovplyvňujú vzhľad aj životnosť stavby. Aj z toho vzniklo to staré známe “okolo domu je stále čo robiť”. Zo všetkých prvkov na dome je práve strecha tá najcitlivejšia.


Či už riešite strešnú krytinu na novostavbu, alebo sa chystáte na rekonštrukciu strechy, táto úloha nie je jednoduchá ani v jednom prípade. Dnes je na výber niekoľko strešných krytín, každá má svoje výhody a nevýhody, preto je veľmi dôležité zvážiť, ktorá je tá najlepšia pre vašu stavbu.


Čo zvážiť pri výbere strešnej krytiny?

Je ľahké podľahnúť trendu. Možno niekedy nemáte na výber, pretože je potrebné dodržať kolorit obce či mestskej časti. Materiál strešnej krytiny, ktorý si vyberiete, má obrovský vplyv na cenu vašej strechy, jej životnosť, aj na to, ako váš dom bude v konečnom dôsledku vyzerať. Pri výbere by ste však mali myslieť aj na ďalšie podstatné otázky.


Sklon strechy

Sklon strechy je faktor, ktorý môže eliminovať niektoré možnosti zastrešenia, najmä ak je sklon veľmi malý. Sklon strechy je vyjadrený ako uhol strešnej roviny, ktorý táto zviera s vodorovnou rovinou, pričom sa vyjadruje v stupňoch (°),

prípadne v percentách (%).


Podľa tohto parametra sa strechy delia na:

● ploché (rovné) – so sklonom do 5°;

● šikmé – so sklonom od 5° do 45°;

● strmé – so sklonom nad 45°.


Je pravda, že takmer každý materiál sa dá inštalovať na každý typ strechy, avšak pri plochej možno bude nutné urobiť ďalšie montážne a dokončovacie práce, aby bola strecha dostatočne izolovaná proti prieniku vody. Je preto dobré poznať výhody a nevýhody rovných a šikmých striech.


Pri výbere krytiny sa riaďte odporúčaniami, ktoré uvádza každý výrobca, pretože nie každý materiál je vhodný napr. na plochú strechu.


Poveternostné podmienky

Pretože strecha vášho domu je primárnou bariérou medzi vami a matkou prírodou, je dôležité vybrať si materiál, ktorý spoľahlivo ochráni váš domov. Mal by odrážať dážď a sneh, umožniť im dobrý sklz zo strechy, odolávať vetru a vydržať silné slnko po mnoho rokov.


V závislosti od podnebia, v ktorom žijete, tvaru a orientácie strechy vášho domu niektoré materiály zvládnu toho viac ako iné.

Vzhľad strechy

Pretože strecha je zvyčajne dobre viditeľná z ulice, strešný materiál často dramaticky ovplyvní vzhľad domu. Farba, štruktúra a typ materiálu by mali byť kompatibilné so štýlom vášho domu. Napríklad drevená strecha bude ako päsť na oko na ultra modernom dome, naopak kovová krytina nemusí zapadať do vidieckeho štýlu.


To neznamená, že sa nemôžete odchýliť od pôvodného materiálu. Väčšina nových materiálov dokáže vyzerať, ako potrebujete, no s ďalšími pridanými hodnotami.


Problémom môže byť farba krytiny. Svetlá strecha odráža viac tepla ako tmavá strecha. Ak žijete v horúcom podnebí, zvážte svetlé tóny. Naopak, ak bývate tam, kde by bolo viac tepla skôr prínosom, zvážte tmavé tóny.


Trvanlivosť a životnosť

Pri výbere strešnej krytiny uvažujte v dlhodobom horizonte. Môže byť lákavé ísť teraz do lacnejšieho materiálu, vďaka ktorému vám z rozpočtu ostanú peniaze na ďalšie stavebné úpravy a možno aj niečo navyše. Takéto riešenie je však z dlhodobého hľadiska nerentabilné. Lacnú strechu budete musieť skôr či neskôr nahradiť.


Informujte sa aj o záručných podmienkach. Hovoríme o záruke na materiál strešnej krytiny a záruke na montáž. Čítajte aj klauzuly písané malým písmom. Práve tam sa môže ukrývať výluka, ktorá zruší vaše právo na reklamáciu.


Predĺžiť životnosť strechy môžete aj správnou a pravidelnou údržbou. Dobrý dodávateľ strešnej krytiny vám dokáže poradiť, ako na starostlivosť o strechu.


Cena

Náklady na novú strechu sa môžu pohybovať od relatívne dostupných až po neuveriteľne drahé. K cene materiálu je potrebné pripočítať aj náklady na montáž. Vo všeobecnosti platí, že náklady na prácu sa približne rovnajú cenám materiálu. Náročnosť, výška a sklon strechy môžu citeľne ovplyvniť cenu montáže.


Montáž strechy

Hmotnosť strešných materiálov je vždy problémom, pretože rám strechy je navrhnutý tak, aby uniesol len určité množstvo hmotnosti. Ak si vyberiete materiál, ktorý v kombinácii so spodnou konštrukciou prekročí túto hranicu, budete musieť zosilniť rám. Takáto úprava si vyžaduje nielen čas, zvyšuje aj náklady. Navyše počítajte s neporiadkom a ďalšími možnými problémami.


Hmotnosť ovplyvňuje aj inštaláciu. Ľahké materiály sa ľahšie nakladajú na strechu a ľahšie sa s nimi manipuluje počas inštalácie.


Požiarne hodnotenie

Požiarna bezpečnosť striech zahŕňa nielen strešnú krytinu, ale aj celkové riešenie strechy, nosnú konštrukciu a strešný plášť. Využíva sa ukazovateľ reakcia na oheň, ktorý hovorí o tom, ako jednotlivé materiály prispievajú svojou horľavosťou k rozvoju požiaru a jeho intenzite.


Jednotlivé stavebné výrobky sú rozdelené do siedmich skupín s označením A1, A2, B, C, D, E alebo F, pričom materiály A1 nemajú takmer žiadny vplyv na rozvoj požiaru.


Asfalt/Bitumen

Asfaltové šindle sú už roky obľúbenou možnosťou zastrešenia vďaka ich cenovej dostupnosti a ľahkej inštalácii. Ale ako každý materiál, aj tu je potrebné zvážiť pred rozhodnutím klady a zápory.


Asfaltové šindle sú vyrobené zo sklolaminátu vloženého medzi asfalt a keramický granulát. Sklolaminát poskytuje pevnosť, zatiaľ čo asfalt, často zmiešaný s minerálmi, je vodotesný. Keramické granule dodávajú šindľam ich farbu a tiež pomáhajú odkláňať UV svetlo, ktoré má škodlivé účinky.


Výhody asfaltu:

● pevný a vodotesný

● k dispozícii v rôznych farbách a typoch

● jednoduchá prípadná oprava

● lacný

● relatívne ľahký s jednoduchou inštaláciou

● možné inštalovať na strechy v takmer akomkoľvek sklone


Nevýhody asfaltu:

● kratšia životnosť

● vyššia horľavosť

● náchylný na machy a plesne


Drevo

Strechy z dreva ponúkajú výrazný klasický vzhľad, sú však náchylnejšie na poškodenie vplyvom počasia a škodcami. Počítajte teda s náročnejšou údržbou. Drevo je horľavý materiál, ktorý predstavuje vyššie riziko požiaru v porovnaní s nehorľavými strešnými materiálmi.


Pozitívom je, že strechy z dreva sú neuveriteľne izolačné, udržujú váš domov v teple v zime a chladia v lete. Okrem toho môžu pri správnej údržbe vydržať až 30 rokov. V prípade poškodenia je možné jednotlivé drevené šindle vymeniť, vďaka čomu sú opravy v porovnaní s inými strešnými materiálmi ľahšie zvládnuteľné a nákladovo efektívne.


Výhody dreva:

● estetická príťažlivosť

● klasický prirodzený vzhľad

● jednoduchá oprava

● pri správnej údržbe dlhá životnosť


Nevýhody dreva:

● náročnejšia údržba

● náchylný na poškodenie vplyvom počasia a škodcami

● je vo všeobecnosti drahší


Bridlica

Bridlicové strechy sú tu už po stáročia a obstáli v skúške časom. Jednou z výhod bridlicovej krytiny je jej trvanlivosť. Na rozdiel od iných strešných krytín nie je bridlica ovplyvnená koróziou, hnilobou alebo škodcami a hmyzom.


Odolá drsným poveternostným podmienkam, vďaka čomu je ideálna do oblastí so silným dažďom alebo snežením. Pokiaľ ide o estetiku, bridlicová strešná krytina vyžaruje klasický, nadčasový vzhľad.


Inštalácia a montáž sú náročné, čo môže zvýšiť celkové náklady. Okrem toho môže byť bridlicová krytina dosť ťažká, čo znamená, že môže byť vhodná len pre niektoré typy konštrukcií.


Výhody bridlice:

● veľmi odolná

● dobrá odolnosť voči vetru a ohňu

● vyrobená z čisto prírodného materiálu

● recyklovateľné


Nevýhody bridlice:

● pomerne drahá

● náročná inštalácia

● vysoká hmotnosť


Kovová (oceľová) krytina

Oceľová strešná krytina, známa aj ako kovová škridla, je obľúbeným typom strešnej krytiny, ktorej najväčšou výhodou je ľahkosť. Jadrom tejto krytiny je oceľ, ktorá sa však nezaobíde bez zinkovej povrchovej úpravy. Pozinkované plechy nezaťažujú krov, čo znamená, že nosná konštrukcia nemusí byť zložitá.


Materiál je odolný voči žiareniu a vlhkosti. Navyše je ohňovzdorný a energeticky účinný, čo vám môže ušetriť peniaze na účtoch za energie.


Kovové strechy sa považujú za ekologické, pretože sú často vyrobené z recyklovaných materiálov a na konci svojej životnosti sa dajú úplne recyklovať. Dokážu odrážať značné množstvo slnečného tepla, čo pomáha znižovať náklady na chladenie počas horúcich letných mesiacov.


Bez správnej izolácie však môžu byť hlučné počas búrky alebo krupobitia. Môžu byť tiež náchylné na preliačenie krupobitím alebo padajúcimi úlomkami.


Výhody kovu:

● veľmi ľahká

● vhodná na takmer všetky nosné konštrukcie;

● odolná voči žiareniu a vlhkosti

● ohňovzdorná

● recyklovateľná


Nevýhody kovu:

● pomerne nákladná

● obmedzené farebné prevedenia

● môže byť hlučná

● náchylná na preliačenie


Betón

Betón má dlhú životnosť a trvácnosť, má tiež vynikajúcu požiarnu odolnosť. Moderné betónové škridle majú povrch, ktorý odoláva agresívnym chemickým látkam obsiahnutým vo vzduchu či v daždi a ktorý tiež zabraňuje tvorbe machov. Majú vysokú tepelnú a zvukovú izolačnú schopnosť.


Betónová strešná krytina je ekologická. Samozrejmosťou je aj ekologická likvidácia krytiny po skončení jej životnosti.


Betón však patrí k ťažkým krytinám, preto je na mieste obava, či starý krov unesie hmotnosť betónovej krytiny. Vyžaduje si tiež náročnejšiu údržbu.


Výhody betónu:

● dlhá životnosť a trvácnosť

● vysoká požiarna odolnosť

● tepelný a zvukový izolant

● ekologický

● recyklovateľný


Nevýhody betónu:

● ťažký

● náročná údržba

● pri nesprávnej inštalácii prepúšťa vodu

● nie je vhodný na všetky konštrukcie


Trapézový plech

Trapézový plech je lacná a univerzálna strešná krytina, ktorá dobre poslúži nielen v domoch, ale aj v objektoch na iné účely – garáže, prístrešky, verejné budovy a pod. Na trhu je veľmi široký výber trapézových plechov, rôzne v profile a hrúbke. Najväčšou výhodou je jeho jednoduchá inštalácia a nízka cena.


Plech je odolný voči pôsobeniu poveternostných podmienok, vrátane pôsobenia nízkych a vysokých teplôt. Jednotlivé prvky z trapézového plechu môžu byť hrubšie ako iné plechové krytiny, preto sú ešte odolnejšie voči vplyvom extrémneho počasia, ako sú intenzívne zrážky, ľadovec či sneh.


Najväčšiu nevýhodu predstavuje riziko strhnutia strechy pri víchriciach a poškodenie pri prívalových dažďoch. Plechová strecha je hlučnejšia, najmä počas dažďa a pri silnejšom vetre.


Výhody trapézu:

● lacná univerzálna krytina

● vhodné aj na technické budovy a výrobné haly

● množstvo profilov a farieb

● jednoduchá inštalácia

● odolný voči zmene teplôt


Nevýhoda trapézu:

● riziko strhnutia pri víchrici

● hlučné pri daždi a vetre


Alternatívne riešenia striech

Solárna krytina

Ak uvažujete o solárnej energii pre váš dom, možno ste už počuli o solárnych obkladoch. Tieto dlaždice majú formu solárnych panelov, ktoré sú integrované do strechy vášho domu a nahrádzajú tradičné dlaždice.


Veľkou výhodou solárnych dlaždíc je, že sú estetickejšie ako tradičné solárne panely. Bezproblémovo zapadnú do vašej strechy a dodajú jej elegantný a moderný vzhľad. Okrem toho môžu zvýšiť hodnotu vášho domova a znížiť vašu závislosť od neobnoviteľných zdrojov energie. Je však potrebné zvážiť aj niekoľko nevýhod.


Solárne dlaždice môžu byť drahšie ako tradičné panely a môžu mať nižšiu mieru účinnosti. Vyžadujú tiež odbornú inštaláciu, ktorá môže zvýšiť náklady.


Zelená strecha

Zelené strechy sú strechy, ktoré sú čiastočne alebo úplne pokryté rastlinami a vegetáciou. Vegetácia sa zvyčajne vysádza cez drenážnu membránu, ktorá sedí na povrchu strechy spolu s ďalšími vrstvami, ako sú koreňové bariéry a hydroizolačné produkty. Pri správnom použití táto kombinácia pomáha rastlinám prosperovať na streche bez toho, aby došlo k poškodeniu konštrukcie budovy.


Zelená strecha má aj vážne ekologické výhody. Podporuje biodiverzitu v mestských oblastiach, poskytuje tepelnú ochranu a znižuje spotrebu energie, zlepšuje kvalitu vzduchu vo vašej domácnosti, môže pomôcť zadržiavať a čistiť dažďovú vodu, poskytuje dobrú zvukovú izoláciu.


Inštalácia zelenej strechy môže mať určité nevýhody. Väčšinou súvisia s vyššími nákladmi a rizikami spojenými so zlou konštrukciou a inštaláciou.


Výber správnej strešnej krytiny začína zvážením všetkých faktorov, ktoré môžu ovplyvniť jej trvanlivosť a vaše náklady, ktoré do nej budete musieť investovať. Každá krytina má svoje výhody a nevýhody, preto sa detailne zoznámte s možnými adeptmi.


Nájdite si spoľahlivého dodávateľa strešnej krytiny, ktorý vám dokáže vysvetliť, čo konkrétny materiál ponúka a naopak čo od vás bude vyžadovať. Mnohí dodávatelia ponúkajú aj montáž a inštaláciu, prinajmenšom vám vedia odporučiť odborníkov s dlhoročnými skúsenosťami s pokladaním či výmenou strechy.

© 2023 Super Strechy s.r.o.

Powered by