Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit. Autem dolore, alias, numquam enim ab voluptate id quam harum ducimus cupiditate similique quisquam et deserunt, recusandae.

Zaťaženie strechy snehom: ako predísť nebezpečenstvu?

Zaťaženie strechy snehom: ako predísť nebezpečenstvu?

Slovensko je krajina s pomerne členitým reliéfom a výraznými klimatickými vplyvmi, ktoré preveria mnohé strechy už krátko po realizácii. Aby sa predišlo možným poruchám zapríčineným pôsobením vetra a extrémneho snehového zaťaženia, je dôležité dodržiavať zásady správneho návrhu a realizácie striech.


Zimné obdobie býva teda pre strechy skúškou kvality. Mrazivé počasie a časté zrážky dôkladne preveria výsledok práce majstrov, ale aj výdrž materiálov. Riziko zatopenia ale nemusí byť pre strechu najväčší problém. Ohroziť ju môže aj sneh, ktorý sa na nej počas zimných mesiacov môže hromadiť.


Každoročne by sme sa mali pred zimou presvedčiť, že je strecha v poriadku. Základom je strechu a škridly opticky skontrolovať. Zistíme tak, či strecha a strešná krytina nebola poškodená letnými búrkami, víchricami a krupobitím. Ani jedna škridla nesmie byť zlomená alebo inak poškodená. Ak sa tak stane, mali by sme ju hneď vymeniť.


Viete, od čoho závisí zaťaženie?

Zaťaženie vplyvom váhy snehu v zime na Slovensku dosahuje na väčšine územia hodnoty nad 100 kg/m2. V horských oblastiach sú bežné hodnoty zaťaženia 200 kg/m2. Vo vysokohorských polohách môžu byť tieto hodnoty dokonca vyššie ako 600 kg/m2.


Hmotnosť jednotlivých strešných krytín je potrebné vnímať vždy v súvislosti s celou strešnou skladbou a aj s klimatickým zaťažením. Zaťaženie pôsobiace na krov je súčtom vlastnej tiaže celej strechy, vrátane latovania, krokiev, sadrokartónov, tepelnej izolácie, a klimatického zaťaženia.


Ak by sme uvažovali so zaťažením snehom práve hodnotou 200 kg/m2 a pôsobením bežného vetra, zistíme, že vplyv krytiny na celkovom priťažení nosných častí krovu nepresahuje 10 %, a to bez ohľadu na to, pre ktorú krytinu sa rozhodneme.


Ďalším nezanedbateľným vplyvom na zaťaženie je účinok sania prúdiaceho vzduchu na záveterných stranách šikmých striech. V takýchto prípadoch je veľkou výhodou vyššia hmotnosť krytiny.


V konečnom dôsledku sa maximálna hodnota zaťaženia strechy snehom vypočítava v závislosti od zóny zaťaženia snehom, nadmorskej výšky, sklonu strechy a iných faktorov, vzorec je dosť komplikovaný. Pomôcť nám ale môžu rôzne kalkulačky zaťaženia snehom na internete.


Nad čím rozmýšľať pred výberom strechy?

Výber kvalitnej strešnej krytiny je veľmi dôležitý. Pri nekvalitnej krytine sa môže stať, že voda, ktorá sa dostane dovnútra škridly, zamrzne a ľad začne materiál pomaly drviť. Trvá však niekoľko rokov, kým sa dôsledky prejavia, a tak tomu zvyčajne nevenujeme pozornosť.


Ideálne je však na to myslieť už pri výbere krytiny a dať si pozor najmä pri krytinách pochádzajúcich z južných krajín, na ktoré nie sú kladené také vysoké požiadavky na mrazuvzdornosť.


Zaťaženie strechy v zime sa bude do veľkej miery odvíjať aj od jej sklonu. Vo všeobecnosti platí, že čím nižší sklon, tým vyššia je záťaž spôsobená napadnutým snehom. Zo striech s nižším sklonom sa sneh skĺzava pomalšie a často, najmä pri výdatnom snežení, je nutná aj manuálna intervencia.


Pri plochých strechách je pri veľkom množstve snehu dokonca nevyhnutná. Ak hmotnosť snehu na streche presiahne nosnosť strechy môže prísť k vážnym poškodeniam celého strešného systému a môže dokonca hroziť aj prepadnutie strechy.



Mohlo by vás zaujímať: Keď už k podobnej škode dôjde, dokáže taká oprava poriadne prevetrať peňaženku. Našťastie môže pomôcť poistenie. Viete, aké poistenie dojednať k hypotéke?


Protisnehová ochrana

Najvhodnejším riešením, ako predísť týmto škodám a zabrániť nepriaznivému vplyvu snehu na životnosť strechy a celého objektu, je zabrániť pohybu snehu a zľadovatelých vrstiev po strešnej krytine, a to vyriešením protisnehovej ochrany.


Riešeniu protisnehovej ochrany by sme mali venovať výraznú pozornosť, pretože správne navrhnutá protisnehová ochrana zabraňuje škodám na streche a chráni pred zosuvom snehu zo strechy.


Prečo umiestniť snehové zábrany na strechu?

Zachytávače snehu môžeme na strechu inštalovať predovšetkým na ochranu zdravia a majetku. Tieto ochranné prvky sú často vnímané ako niečo, čo nie je nevyhnutne potrebné, a preto sa snažíme na nich šetriť. Málokto si však uvedomuje, že náklady na nekontrolovaný zosuv snehu alebo ľadu mnohonásobne prevýšia počiatočnú investíciu.


Kde by sme mali dať zábrany?

Inštalovať snehové zábrany by sme mali najmä nad vchodom. Nikto nechce, aby mu pri odchode z domu padala na hlavu studená sprcha. Takisto je to viac ako vhodné na ochranu strešných okien, satelitov alebo solárnych panelov. A to aj v prípade, že bývame na mieste, kde veľa snehu nenapadne.


Všeobecne sa odporúča inštalovať snehové zábrany na všetky strechy so sklonom väčším ako 10 stupňov. Na niektorých miestach je ochrana proti snehu a ľadu dokonca predpísaná, napríklad nad verejnými komunikáciami. Domy, ktoré stoja vedľa verejného chodníka, jednoducho musia mať zábrany.


Návrh protisnehových zábran

Snehové zábrany zvyčajne navrhuje projektant podľa špecifickej technickej normy. Význam a účinnosť protisnehových zábran je v ich celoplošnom rozmiestnení. Počet a rozmiestnenie prvkov snehových zábran sa stanovuje individuálne. Niekedy sa inštalujú aj vo viacerých radoch – čím vyšší sklon a väčšia plocha, tým viac zábran treba použiť.


Protisnehová mreža sa používa len v kombinácii s protisnehovými zábranami rozmiestnenými celoplošne. Navrhujú sa na základe sklonu strechy a zaťaženia snehom.


V súčasnosti existuje niekoľko druhov snehových zachytávačov. Odporúča sa kombinácia líniových s bodovými zachytávačmi, ako sú protisnehové škridly, háky a protisnehové mreže a ich rovnomerné rozmiestnenie po celej ploche strechy.


Druhy snehových zábran

Hlavnou úlohou zábrany je udržať napadané množstvo snehu na streche tak, aby nedošlo k jeho nekontrolovanému pohybu. Nahromadený sneh a visiace ľadové cencúle môžu ublížiť ľuďom pohybujúcim sa v blízkosti strechy, poškodiť neďaleko stojace autá, ale aj strešné okná a odkvapový systém.

Líniové zachytávače

Líniové zachytávače, ktoré bývajú tvorené rúrkami, rebríčkami alebo guľatinou, zadržiavajú masy snehu na strešnej rovine, a tým zamedzujú ich pádu zo strechy. Umiestňujú sa obvykle do druhého radu škridiel, maximálne 50 cm nad odkvapovú hranu. V niektorých prípadoch však môžu spôsobiť lokálne preťaženie strechy a poškodenie krytiny, preto by sme nemali zabúdať na preventívne zhadzovanie snehu.


Rúrkové snehové zábrany

Rúrkové zachytávače snehu pozostávajú z rúrok usporiadaných vodorovne, uložených na špeciálnych konzolách. Jednorúrkové konzoly umožňujú montáž snehovej zábrany s jednou rúrkou. Dvojitá konzola umožňuje inštaláciu dvoch snehových rúrok a najrozsiahlejšia trojitá konzola umožňuje inštaláciu až troch snehových rúrok.


Takéto snehové zábrany sú najúčinnejšou bariérou proti zosuvu snehu zo strechy. Vyrábajú sa v rôznych prevedeniach. Umožňujú rýchlu, jednoduchú a bezpečnú montáž snehových zábran na rôzne strešné krytiny. Jednotlivé prvky snehových zábran sa dajú kúpiť zvlášť alebo už ako hotové zostavy.

Doskové snehové zábrany

Tieto snehové zábrany s dĺžkou približne tri metre sú určené do extrémnych snehových pásiem a horských oblastí. Snehové zábrany sa dodávajú pozinkované alebo farebné.

Protisnehová škridla

Protisnehová škridla je základná strešná škridla so špeciálnym výstupkom na strednom oblúku, prípadne v spodnej vlne. Potrebné množstvo protisnehových škridiel závisí od sklonu strechy a od zaťaženia snehom v danej oblasti. Protisnehové škridly sa umiestňujú od druhého radu od odkvapovej hrany.

Protisnehové háky

Protisnehové háky sú alternatívnym riešením protisnehových škridiel. Sú určené na zabránenie kĺzaniu snehu zo strešných škridiel. Potrebné množstvo protisnehových zábran závisí od sklonu strechy a od množstva snehových zrážok v danej oblasti. Umiestňujú sa do druhého radu od odkvapovej hrany a v závislosti od množstva snehu a sklonu strechy celoplošne podľa príslušnej schémy.


Sneholamy

Sneholamy slúžia ako doplnkový systém na zachytávanie snehu predovšetkým v odkvapovej oblasti a tam, kde to príslušné predpisy nariaďujú. Namiesto priebežného radu škridiel môžeme namontovať mrežu sneholamu.


Sneholam sa skladá zo škridly sneholamu, držiaka mreže sneholamu, mreže sneholamu, spojok mreže sneholamu. Namiesto mreže je možné voliť aj drevenú guľatinu s držiakom. Škridla sneholamu je k dispozícii pre veľkoformátové, ako aj maloformátové krytiny.


Inštalácia snehových zábran

Ak chceme svoju strechu pripraviť na zimu, snehové zábrany si môžeme nainštalovať aj sami, stačí postupovať podľa pokynov výrobcu. Môžeme však využiť aj pár užitočných tipov.

● Snehové háky by sme mali umiestniť až po hrebeň strechy. Len tak sa zabezpečí, že budú správne plniť svoju funkciu.

● Spodný koniec háku by mal ležať na strešnej krytine, kde je podopretý strešnou latou.

● Na odkvapovej hrane strechy by sme mali mať nainštalované rúrkové snehové zábrany a rošty.

● Pokiaľ máme strechu s vysokým sklonom, veľkou plochou alebo je umiestnená v náročnejšej snehovej oblasti, mali by sme použiť niekoľko radov snehových tyčí nad sebou.


Pravidelná kontrola a údržba plochých striech

Ploché strechy sú z hľadiska snehovej zábrany a padania snehu zo strechy takmer bezproblémové. Vďaka nízkemu sklonu týchto striech je hrozba menšia. Na druhej strane, pri plochých strechách sa zvyšuje najmä riziko preborenia v dôsledku snehovej záťaže, prípadne zatekania strechy pri roztápaní snehu na jar.


Ak sa však navrhne vhodný tvar strechy bez vysokých atík a strešných nadstavieb, potom je obmedzená aj výška snehovej vrstvy na plochých strechách. Týmito opatreniami môžeme zabrániť ukladaniu snehu na plochej streche.


Zima a sneh dokážu strechu a jej skladbu poriadne preveriť. Predovšetkým pred a po zimnom období treba plochej streche venovať náležitú pozornosť. Striedavým roztápaním snehu cez deň a jeho zamŕzaním v priebehu noci totiž dochádza k vzniku ľadovej masy. Pri jej pohybe môžu vzniknúť na plochej streche lokálne poruchy, ktoré treba v pravý čas odstrániť a zabrániť tak zatekaniu.


V prípade, že sneh predsa strechu poškodí, nemali by sme strácať čas a mali by sme prejsť k okamžitej rekonštrukcii. Na opravu plochej strechy možno použiť asfaltované pásy, plastové fólie a hydroizolačné fólie na báze kopolymérov.


Vhodnými materiálmi na rekonštrukciu plochých striech sú modifikované asfaltované pásy s hrebeňovým profilom. Ich výhodou je možnosť opracovania v náročnejších klimatických podmienkach, ale aj nižšou spotrebou plynu a vyššou úsporou času pri natavení v porovnaní so štandardnými pásmi s hladkým spodným povrchom.


Rekonštruovať plochú strechu však môžeme aj prostredníctvom termoplastických fólií. Pri kladení fólií nesmieme zabúdať na zásadu oddelenia fólie od ostatných vrstiev geotextíliou a zabráneniu jej styku s asfaltovanými pásmi či polystyrénom.


Záver

Každá strecha je veľmi dôležitou súčasťou nášho domova. Nemali by sme ju zanedbávať, a to ani v zimných mesiacoch. Sneh a ľad môžu predstavovať hrozbu pre naše zdravie a majetok.


Každá strecha samozrejme niečo vydrží, ale dôležité je aj to, aby sme používali vhodné snehové zábrany. Môžeme si vyberať z veľkého množstva a mali by sme sa snažiť, aby boli čo najúčinnejšie. Bezpečnosť by určite mala byť na prvom mieste.

© 2023 Super Strechy s.r.o.

Powered by